Chilen tämänhetkinen tilanne

Mitä Chilessä tapahtuu just nyt?

Tää blogiteksti tulee olemaan vähän erilainen. Kuten osa on varmaan jostain lukenutkin, Chilessä on aloitettu mellakoimaan, eikä pelkästään ihan pienellä mittakaavalla. Tässä postauksessa yritän selittää että mitä täällä oikein tapahtuu. Omat lähteeni ei välttämättä myöskään ole 100% luotettavia, lähinnä chileläisiltä kuultua ja sosiaalisessa mediassa useasti esiintynyttä tietoa. Tämän postauksen tarkoituksena ei myöskään ole rauhoitella ketään, vaan kertoa asiat niinkuin ne on. Medianäkyvyys tän asian osalta on jo valmiiksi aika vähäistä ja puutteellista / virheellistä, että tätä postausta ja / tai muuten tietoa tapahtuvasta saa vapaasti (ja mieluusti) jakaa. 
Vietin siis itse viime viikonlopun Santiagossa orientaatioleirillä muiden vaihto-oppilaiden kanssa. Mä, ja muut vaihto-oppilaat ollaan kaikki turvassa. Itse tällä hetkellä omassa kotikaupungissa, jossa tapahtumat ei ole niin radikaaleja.

Chilen pääkaupungissa Santiagossa alkoi siis viime viikolla mielenosoitukset, jotka olivat aluksi rauhallisia, mutta eskaloituivat nopeasti väkivaltaisiksi mellakoiksi. Maassa on hätätila, öinen ulkonaliikkumiskielto ja armeija kadulla. Chilen presidentti on ilmoittanut maan olevan "sodassa voimakasta vihollista vastaan".

Miksi tämä tapahtuu?

Lokakuun alussa Chilen liikenneministeri ilmoitti, että Chilen pääkaupungissa Santiagossa julkisen liikenteen (metrot & bussit) lippujen hintaa korotetaan noin neljällä (4) prosentilla, joka vastaa euroissa noin neljää senttiä. Chileläiset eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä tähän, sillä 
A) Lippujen hintaa on korotettu jo aikaisemmin tänä vuonna
B) Chilen julkinen liikenne on jo yksi kalleimmista koko latinalaisessa Amerikassa
C) Chilessä on yksi koko maanosan alhaisimmista minimipalkkatuloista, ja työväenluokka on suuri
Viimeisimpään lisäten: Chilen minimikuukausipalkka on noin 300 000 pesoa kuukaudessa, eli noin 380€/kk, ja eläkkeet ovat myös todella pieniä. Santiagossa asuva henkilö jonka palkkatulot ovat näin alhaiset, käyttää kuukaudessa siis kuudesosan palkastaan pelkästään julkisen liikenteen palveluihin. Henkilölle jää siis näin ollen kuukaudessa vähän päälle 315€ käytettäväksi asumiskuluihin, ruokaan, veteen (joka on Chilessä yksityistä), sähköön, terveydenhuoltoon, koulutukseen, jne. jotka ovat jo muutenkin todella kalliita (varsinkin Santiagossa) maanosan muuhun hintatasoon nähden.
Mellakoiden taustalla ei siis ole pelkästään julkisen liikenteen hintatasojen korotus, kuten monessa ulkomaisessa mediassa on kerrottu, vaan kansalla on jo pitkään ollut yleinen huoli maan, ja eritoten sen kansalaisten taloudesta ja palveluiden epäreilusta hintatasosta. Myös luotto nykyiseen presidenttiin Sebastian Piñeraan (oikeisto) on todella heikko, sillä hiljattain on tullut esille että hän on vältellyt kiinteistöverojen maksamista viimeiset 30 vuotta. Lippujen hinnan korotus oli siis vain ikäänkuin kirsikka kakun päälle.

Viime päivien tapahtumia

Viime torstaina 17. Lokakuuta, opiskelijat Santiagossa alkoivat protestoimaan metrolippujen hinnankorotusta vastaan, jättämällä metrolippuja maksamatta. Opiskelijoiden protestoinnin taustalla oli vanhempien ja muiden perheenjäsenten kuuluminen normaaliin työväenluokkaan, jotka kärsisivät lippujen hinnan nostamisesta. Vaatimus, että lippujen hintaa on vähennettävä, oli suunnattu niin liikenneministerille kuin presidentillekin. Tämä kyseinen mielenosoitusmuoto kasvoi niin suureksi, että poliisi hälytettiin mukaan. Poliisivoimat hakkasivat, uhkailivat ja käyttivät kyynelkaasua protestoijia vastaan metrossa ja metroasemien lähettyvillä.
Perjantaina iltapäivällä protestit pahenivat, jolloin protestoimassa ei ollut enää vain opiskelijat, vaan muutkin kansalaiset. Mielenosoituksia ja poliiseja oli kaikkialla Santiagossa, katuja sekä metroasemia suljettiin ja ilma oli täynnä kyynelkaasua, poliisit ampuivat kumiluoteja ihmisiä kohti. Monet ihmiset vahingoittuivat vakavasti poliisien vallankäytöstä, metroasemia vandalisoitiin esim. sytyttämällä tulipaloja, ja julkinen liikenne oli muutenkin käytössä vain osittain, joka teki Santiagossa liikkumisen todella vaikeaksi. Ohikulkijat ja silminnäkijät kuvasivat tapahtumia puhelimillaan, mutta isoimmat mediat keskittivät uutisensa itse mielenosoituksiin sekä metrojen / katujen fyysiseen huonoon kuntoon, eikä siihen raakuuteen millä poliisi näihin protesteihin vastasi, sillä poliisivoimista ei haluta levittää huonoa kuvaa.

Keskiyön aikoihin perjantaina Chilen presidentti Sebastian Piñera piti lehdistötilaisuuden, jossa hän julisti Santiagon alueelle hätätilan. Tämä hätätilan julistaminen tarkoitti käytännössä sitä, että presidentti luovutti vallan armeijalle. Chileläisiä tämä päätös vihastutti ja pelotti, erityisesti vanhempaa kansaa, sillä armeijalla on viimeksi ollut valta Augusto Pinochetin diktatuurin aikaan vuosina 1973-1990. Yön aikana ja lauantaiaamuna armeija oli jo aiheuttanut lisää kaaosta. Armeijan tankit vyöryivät pitkin Santiagon katuja, poliisien kumiluodit olivat vaihtuneet koviin aseisiin ja kansalaisten keskuuteen oli aiheutettu paljon vahinkoja. Myöhemmin lauantaina myös bussit lopettivat toimintansa katujen huonon kunnon, ja armeijan tankkien takia, joten ihmisillä ei ollut mahdollisuuksia liikkua kaupungissa julkisen liikenteen avulla. Sosiaalisessa mediassa on jaettu runsaasti videoita ja kuvia erityisesti poliisien ja armeijan sotilaiden aiheuttamista vahingoista, sillä medialähteet eivät vieläkään jakaneet uhreista mitään tietoa, vaan lähinnä kertoivat että monia rakennuksia, metroasemia ja busseja oli tulessa. Varsinkin videot tiettyjen rakennuksien, sekä käytöstä pois otettujen bussien palamisesta saivat chileläiset huolestumaan, sillä ne ovat olleet asioita ja paikkoja, joihin vain poliiseilla on ollut pääsy. Poliiseista löytyy myös videoita sytyttämässä tulipaloja kaduille ja jopa vetämässä huumeita kaduilla. Toisin sanoen kansa on sitä mieltä että poliisit aiheuttavat itse joitakin tulipaloja ja muita "mellakoita" säikyttääkseen ihmisiä.
Chileläisillä on yleisestikin todella huono luotto poliisiin, sillä niin monet poliiseista ovat täällä korruptoituneita, että ns. hyviäkin poliiseja pelätään, ja tuomitaan ihmisten toimesta korruptoituneiksi, ilman mitään siihen viittaavaa. Jos ja kun ihmiset uskovat poliisien väärentävän mellakkatuhoja, luotto poliisiin vähenee entistäkin pienemmäksi, joka voi mahdollisesti tarkoittaa omankädenoikeuden jakamisen alkamista.

Mellakat levisivät nopeasti perjantain ja lauantain aikana myös muualle Chileen, kaikki halusivat esittää omat vaatimuksensa. Lauantai-iltana Piñera ilmoitti, että Santiagon julkisen liikenteen lippujen hinnankorotus vedettäisiin pois käytännöstä, mutta mellakat jatkuivat kaikkialla Chilessä. Ihmiset vaativat edelleen muutoksia palkkoihin, terveydenhuollon palveluihin, koulutukseen, poliisivoimien epäluotettavuuteen, jne. Ei kauaa myöhemmin, pääkaupungin Santiagon alueelle julistettiin ulkonaliikkumiskielto aikavälille 22-07, sekin yksi ensimmäisistä sitten diktatuurin. (2010 maanjäristys)
Sunnuntaihin mennessä hätätila on julistettu koko maahan, ja pidennettyjä ulkonaliikkumiskieltoja on julistettu monille muillekin alueille. Presidentti Piñera julisti tiedotustilaisuudessa Chilen olevan "sodassa voimakasta vihollista vastaan". Jopa puolustusvoimien päällikkö Javier Iturriaga joutui myöhemmin korjaamaan presidentin sanoja todeten, että Chile ei ole sodassa kenenkään kanssa. Satoja ellei jopa tuhansia on loukkaantunut, ja kuolonuhrien määrä lisääntyy. Poliisit ja armeija käyttävät liikaa voimaa, ampuvat ja pahoinpitelevät ihmisiä kaduilla. Supermarketteja ja ostoskeskuksia pienemmissäkin kaupungeissa on suljettu tuhojen ja ryöstelyiden takia, ihmiset joutuvat odottamaan avoimien kauppojen edessä vuoronumeroiden kanssa. Useat, varsinkin julkisen puolen koulut on toistaiseksi suljettu, jonka syynä on mahdollisesti se, että hallitus ei halua samanmielisten nuorten kerääntyvän samaan paikkaan uusien mellakoiden pelossa.

EDIT: nyt tiistai-iltana presidentti Piñera piti taas lehdistötilaisuuden, jossa hän ilmoitti esim. minimipalkan takaamisesta, eläkkeiden korottamisesta, terveydenhuoltopalveluiden parantamisesta jne. saa nyt nähdä tuleeko nämä lupaukset oikeasti toteutumaan.

Mitä Chileläiset ajattelevat tilanteesta?

Pystyn aika kovalla luotolla sanomaan, että suurin osa chileläisistä on sitä mieltä, että muutoksia tarvitaan Chilen sosiaalisysteemiin. Luotto presidenttiin, hallitukseen ja poliisivoimiin on koetuksella ja monissa mielenosoituksissa on näkynyt kylttejä joissa halutaan presidentin eroavan. Moni kuitenkin ajattelee, että julkisten rakennusten tuleen sytyttäminen, väkivalta, ryöstely, sekä yleinen mellakointi, eivät ole oikeita tapoja saavuttaa päättäjien huomio, jotkut kuitenkin perustelevat sen olevan ainoa tapa saadakseen äänensä kuuluviin. Osa mielenosoittajista osallistuu protesteihin osoittaakseen että kaikki chileläiset eivät koe väkivallan olevan paras ratkaisu. Monet mielenosoitukset ovatkin rauhallisia, mutta media keskittyy vain niihin väkivaltaisempiin. Kuten tästä voi päätellä, chilen kansalaiset eivät ole kovin tyytyväisiä myöskään informaation määrään, jota suurimmat mediaoutletit tarjoavat heille, ja muulle maailmalle. Esimerkiksi monet koululuokat menevät kaupunkien pahimpiin mellakkapaikkoihin turvallisina ajankohtina siivoamaan mellakoiden aiheuttamia tuhoja kertoakseen, että kaikki chileläiset eivät ole väkivaltaisia. He haluavat tuoda esille, että nyt kun hallitus on kerta saatu kuuntelemaan, on aika näyttää heille että kansa pystyy myös hyviin tekoihin, mutta televisiokanavilla ei tästä näy vilaustakaan.

Medianäkyvyys

Median huomio on siis yleisesti asian tiimoilta kohdistunut väkivaltaan protestoijien toimesta, eikä niihin mielenosoittajiin jotka osoittavat mieltään rauhallisesti saati sitten poliiseihin / sotilaisiin jotka väkivaltaa myös käyttävät. Monet chileläismediat sensuroivat uutisia sekä vähättelevät sekä jakavat epätosia asioita. Alla listattu pari luotettavaa uutislähdettä, josta pystyy tietoa saamaan aika laajalla mittakaavalla. Myös esim. Helsingin Sanomilta löytyy muutama artikkeli aiheesta, mutta enemmän tietoa löytyy alla olevista lähteistä.

El Desconcierto (espanjaksi)
Telesur (englanniksi & espanjaksi)

Oma kantani asiaan

Chileläisillä tuntuu olevan vahvoja mielipiteitä tapahtuvasta, mutta itse en voi sanoa että minulla olisi aiheesta mitään suurempaa mielipidettä, vaikka kaikkihan sitä kokoajan kysyvät. Koen että itse ulkomaalaisena en voi saada asioihin samaa näkökulmaa kuin chileläiset, jotka kuitenkin ovat tässä taloudessa aina eläneet ongelmat tiedostaen. Chileläisten kantaan vaikuttaa varmasti myös se, että asiat nyt täällä muistuttavat Pinochetin diktatuuria ehkä vähän liikaakin. Omat tietoni ja mielipiteeni roikkuvat siis oikeastaan täysin muiden mielipiteiden varassa, sillä eihän sitä suomalaisena voi edes kuvitellakaan että tälläistä tapahtuisi. Päivisin on vaikea kuvitella mitään tapahtuneen kun ei omassa kotikaupungissa paljoa mitään näy, muuta kuin että kaupungilla kaikki liikkeet on suljettu. Santiagossa oleskelu sai aivot ehkä hiukan paremmin tajuamaan että tämä kaikki oikeasti tapahtuu. En oikeastaan vieläkään osaa käsittää edes tilanteen laajuutta.

Mutta kuten sanoin, mä oon turvassa, ja ajattelin pitää sen niin päin, älkää turhaan huolehtiko. Huomenna mullakin on koulu peruttu, koska kaupungissa on päivällä joku marssi.
Jakakaa ihmeessä että asiat ei jää pimentoon.

Sormet ristissä että tilanne paranee piakkoin,

Saara

^^Kyseinen postaus kirjoitettu kahden muun vaihtarin avustuksella, että tiedoista on saatu mahdollisimman todenmukaisia. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

December & the desert of Atacama

perhetiedot!

Vibe check & October stuff